Heblowska twórczość

HEBLOWSKA TWÓCZOŚĆ

Rewelacyjna, pełna kolorów i smaków sałatka, którą serdecznie polecam na drugie śniadanie tudzież lekką kolację. Doskonale sprawdzi się szczególnie wczesną wiosną kiedy jeszcze nie pojawiły się nowalijki, a już mamy chęć zmienić naszą zimową, rozgrzewającą dietę na lekkie i świeże dania. Mamy tu czerwoną kapustę, słodkie mango i lekko kwaśne jabłko – składniki te w mgnieniu oka posiekałam na znakomitej szatkownicy V-HEBEL BÖRNER, która wraz z MISKĄ tworzy duet, jaki naprawdę warto mieć w swojej kuchni. Do tego dodałam aromatyczny kozi ser, chrupiące pestki słonecznika oraz roszponkę skąpaną w charakternym winegrecie. Całość smakuje rewelacyjnie! Co więcej sałatka jest lekka ale bardzo pożywna, a jej przygotowanie jest niesamowicie proste i szybkie.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2 garści roszponki
  • 1 jabłko (sok z cytryny)
  • 1 małe mango
  • 1 kawałek czerwonej kapusty ok 150-200 g
  • 100 g sera dojrzewającego koziego
  • 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
  • 2 cm papryczki chili
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Kapustę drobno szatkujemy.
  3. Mango i jabłko ścieramy na szatkownicy na kształt słupków (jabłko skrapiamy obficie sokiem z cytryny).
  4. Na półmisek/talerze wkładamy naprzemiennie roszponkę, kapustę, mango, jabłka, pokruszony kozi ser oraz pestki słonecznika. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.
  • Heblowska-tworczosc-5
  • Heblowska-tworczosc-4
  • Heblowska-tworczosc-6
  • Heblowska-tworczosc-3
  • Heblowska-tworczosc-2
  • Heblowska-tworczosc-1