Aktualne warunki pogodowe z pewnością umożliwiają nam w pełni oddanie się wakacyjnym aktywnościom. Letnie temperatury sprawiają, że przechodzi nam ochota na bardziej tłuste dania czy tradycyjne potrawy kuchni polskiej. Co zatem możemy zmienić w naszym jadłospisie? Przede wszystkim należy postawić na świeże warzywa i owoce, których w tym sezonie szczególnie nie brakuje. Lekka sałatka czy surówka na lato to propozycja, z której warto skorzystać.
Zaopatrz swoją kuchnię w odpowiednie szatkownice
Zanim przystąpisz do krojenia warzyw czy owoców sprawdź jakie narzędzia będą Ci potrzebne do przygotowania sałatki. Jako specjaliści w krojeniu nie wyobrażamy sobie innego narzędzia niż szatkownica. Jest ona wyjątkowo prosta w obsłudze i co najważniejsze – jest skuteczna. Krojenie warzyw z pomocą szatkownicy będzie znacznie prostsze i wygodniejsze. Profesjonalne wyposażenie w kuchni ułatwi Ci przygotowywanie potraw różnego kalibru. Szatkownica do warzywnych sałatek wyposażona jest w specjalne ostrza ze stali chirurgicznej, które zapewniają wyjątkowo precyzyjne i pewne krojenie. Przejdźmy zatem do konkretnych propozycji i przepisu na lekką sałatkę.
Przepis na lekką sałatkę do obiadu i nie tylko
Wysokie temperatury sprawiają, że tradycyjna kuchnia polska nie jest najlepszym rozwiązaniem na codzienne posiłki. Zupy i ciężkostrawne, mięsne potrawy wymagają modyfikacji. Najlepszym sposobem będzie przygotowanie zdrowej i szybkiej sałatki lub surówki. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Przede wszystkim warto jest postawić na pomidory, które są wzbogacone o witaminy z grupy B i odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego. Kolejnym składnikiem jest rukola, która jest najlepszym źródłem minerałów i aminokwasów. Warzywo, którego nie może zabraknąć w tej kombinacji to także ogórek zielony. Liczne właściwości prozdrowotne sprawiają, że jest to dodatek, o którym nie możemy zapomnieć. Sałatka z tych trzech, prostych składników z pewnością będzie idealnym dodatkiem do rodzinnego obiadu. Przygotowanie jest niezwykle proste. Na początku zaczniemy od pokrojenia pomidorów i ogórków w kostkę. Do pokrojonych warzyw dorzucamy świeżą rukolę. Przyprawy w postaci soli i pieprzu nie są konieczne. Istotnym składnikiem dla sałatki jest sos, który powstaje na bazie wody, oliwy i soku z cytryny w proporcjach – 50ml, 25ml, 10ml.
Taka sałatka będzie idealnym uzupełnieniem do potraw z kurczaka, ryb, a nawet grilla. Nie pozostaje nam zatem nic innego jak życzyć Wam smacznego.
Przejdź do poprzedniego wpisu: Prezent do kuchni na Dzień Mamy