Sałatka MULTIWITAMINA z serią MultiLine

MULTIWITAMINA – Just a SALAD

Pełna witamin i wartości odżywczych, a przy tym wyjątkowa w smaku i bardzo efektowna sałatka, którą szczególnie polecam jako karnawałowa przekąska na eleganckim przyjęciu w wąskim gronie przyjaciół. Do jej przygotowania wykorzystałam moją ostatnią zdobycz – Obierak do warzyw Multi Peeler i tarkę do warzyw Multi Slicer BÖRNER. To niebanalne urządzenie zajmuje bardzo mało miejsca, a daje ogromne możliwości wykorzystania. Zawiera w sobie prostą obieraczkę, obierak do julienów i tarkę z dwoma rodzajami grubości, wszystko zamieszcza się na tej samej, demontowanej rączce. Co więcej, nasadki są bardzo sprytnie zaprojektowane, dając możliwość wykorzystania ich między innymi do tworzenia fikuśnych dekoracji z warzyw i owoców.

Moją MULTIWITAMINĘ przygotowałam z nitek, które wykonałam z fioletowej marchewki, idealnie równych plastrów kiwi oraz serpentyn z mango. Do tego serek kozi i śmietankowy połączony z pistacjami i kiełkami jarmużu. Całość nie tylko intryguje swoją niebanalną prezencją, ale też zachwyca rewelacyjnym smakiem. Serdecznie polecam również na romantyczną kolację, nie tylko w okresie karnawału, ale o każdej porze roku.

przepis pochodzi ze strony Just a SALAD: https://justasalad.pl/multiwitamina/

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 garść kiełków jarmużu
  • 1 nieduża fioletowa marchewka (1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka oleju rzepakowego, sól, syrop z agawy)
  • 1/2 kiwi
  • 50 g serka śmietankowego puszystego
  • 50 g sera koziego twarogowego
  • kilka kropli syropu z agawy
  • 1/4 mango
  • 2 łyżki pistacji w łupinkach

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 1 porcja

PRZYGOTOWANIE:

  1. Marchewkę obieramy a następnie przy pomocy nożyka do julienów wykonujemy nitki, które polewamy  sosem przygotowanym z soku z cytryny, oleju, soli i kilku kropli syropu z agawy.
  2. Kiwi obieramy, a następnie kroimy na równe półplasterki.
  3. Mango obieramy, po czym kroimy na cienkie, podłużne plasterki.
  4. Pistacje obieramy, a następnie siekamy na mniejsze, niebyt drobne kawałki.
  5. Dobrze schłodzone serki łączymy z posiekanymi pistacjami oraz kilkoma kroplami syropu z agawy.
  6. Na talerzyk wykładamy nitki z marchewki, na środku wykładamy masę serową (warto wykorzystać obręcz kulinarną), a dokoła układamy cząstki kiwi. Następnie na serku układamy ruloniki z mango, a wierzch dekorujemy kiełkami jarmużu.

 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2