SZATKOWNICA V5 z ANIELSKIMI OGRODAMI
Dlaczego czerwona kapusta jest “czerwona”, a nie fioletowa? Mam problem, bo jak tu się ubrać do surówki?
- Możliwie cieniuteńko pokroić kapustę. Cieniuteńko czyli cieniej niż 1 mm. Używam najniższego stopnia w szatkownicy Borner. Trochę trzeba się namachać przy takim cienkim szatkowaniu, ale pół główki kapusty to nie cała beczka Opłaca się pociąć najcieniej jak tylko możliwe. Ok. 2-3 minuty i gotowe.
- Do zszatkowanej kapusty i marchewki dodać sól, zmorzyć ręką. Zmorzyć czyli mocno pościskać, zmęczyć. poczekać 5-10 minut. W tym czasie zszatkować jabłko.
- Do zmożonej kapusty z marchewką dodać jabłko i cukier rozpuszczony w żywym occie. Zmorzyć i poczekać jeszcze z 5 minut. Na końcu dodać trochę świeżo zmielonego pieprzu i oliwy z oliwek.
Dzięki cieniutkiemu krojeniu i przyprawom w takiej kolejności, kapusta robi się miękka, ale zachowuje chrupkość. Smacznego. Lubicie jak jest kolorowo na talerzu i w kuchni? Prowadzimy certyfikowane ekologiczne gospodarstwo rolne “Anielskie Ogrody”.W przydomowym ogrodzie i na polach uprawiamy zdrowe jedzenie. Tworzymy własne rozwiązania, szczególnie w zakresie uprawy na słabej ziemi oraz udoskonalamy ekologiczne techniki ogrodowe. Stosujemy techniki oparte na bioróżnorodności i elementach permakultury: rabaty wyniesione, wały permakulturowe, uprawę w balotach, różne rodzaje ściółkowania i naturalnego nawożenia. Projektujemy rozwiązania budujące bioróżnorodności w otoczeniu. Zajmujemy się efektywną uprawą warzyw na rabatach wyniesionych, alleopatią i nawożeniem naturalnym.
Link do strony: www.anielskieogrody.pl