JAK PRZYGOTOWAĆ PIECZONE JABŁKA Z OBIERAKIEM PROSTYM?
Pieczone jabłka to tradycyjny deser, który jest banalnie prosty, szybki i smaczny. Drążysz jabłka i wkładasz do piekarnika na ok. 30 min. Gotowe!
Bardzo dobry deser, zwłaszcza jak opiekujesz się starszą lub chorą osobą.
Możesz zostawić sok, który wyciekł z jabłek do foremki do całkowitego wystygnięcia i zobaczy czy zastyga. Niektóre gatunki jabłek tworzą bardzo smaczną galaretkę. Wtedy z takich pieczonych jabłek warto robić własna domową galaretkę.
Z wyciętych ogryzków możesz zrobić ocet.
Mi najbardziej smakują jabłka bez przypraw: bez cynamonu, kardamonu, bez cukru. Ale są różne gusta. Pieczecie jabłka?
Drążę jabłka i obieramy obierakiem.
Za pomocą plastikowego oczka umieszczonego w górnej części nożyka usuwamy wszelkie niedoskonałości na warzywach – np.: oczkowanie ziemniaków. Nacinanie skórek na cytrusach nie kalecząc owocu natomiast krawędzią rączki dokładnie go obieramy.
Dolna karbowana końcówka rączki służy do drylowania jabłek i wyjmowania gniazd nasiennych.
Górne oczko obieraka jest doskonałym elementem pomagającym dekorować owoce i cytrusy.
Anielskie Ogrody
Prowadzimy certyfikowane ekologiczne gospodarstwo rolne “Anielskie Ogrody”.W przydomowym ogrodzie i na polach uprawiamy zdrowe jedzenie. Tworzymy własne rozwiązania, szczególnie w zakresie uprawy na słabej ziemi oraz udoskonalamy ekologiczne techniki ogrodowe. Stosujemy techniki oparte na bioróżnorodności i elementach permakultury: rabaty wyniesione, wały permakulturowe, uprawę w balotach, różne rodzaje ściółkowania i naturalnego nawożenia. Projektujemy rozwiązania budujące bioróżnorodności w otoczeniu. Zajmujemy się efektywną uprawą warzyw na rabatach wyniesionych, alleopatią i nawożeniem naturalnym.
Link do strony: www.anielskieogrody.pl