kapusta kiszona

Przygotowanie kapusty kiszonej jest prostsze niż się wydaje

Kiszenie kapusty to proces, który w Polsce jest wykonywany od pokoleń. Odpowiednio ukiszona kapusta jest jednym z bardziej charakterystycznych elementów naszej kuchni. Jest częścią wielu tradycyjnych potraw, szczególnie wigilijnych, ale także zup i sławnego bigosu. Ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez kiszonej kapusty. Co więcej, jej przygotowanie nie jest wcale tak skomplikowane jak wielu mogłoby myśleć. Sprawdź jak przygotować kapustę kiszoną i jakie ma właściwości dla naszego zdrowia. 

Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?

Odpowiedź jest prosta. Kapusta kiszona jest po prostu zdrowa i posiada wiele właściwości leczniczych oraz witamin. Zawiera między innymi witaminę C, potas, żelazo, magnez, czy wapń. Szczególnie zalecana jest dla osób, które pragną zrzucić kilka kilogramów. Dieta w oparciu o kapustę kiszoną może być naprawdę bardziej efektywna. Wzbogacona w żelazo zapobiega pojawieniu się anemii i wielu innych chorób. Zdrowie powinno być dla nas najważniejsze, a skład kapusty kiszonej jest w stanie nam pomóc w utrzymaniu zdrowej kondycji organizmu.

szatkownica do warzywJak przygotować kapustę w domu?

Przygotowanie kapusty kiszonej nie jest trudne. Przede wszystkim należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, aby proces fermentacji przebiegał prawidłowo. Do przyrządzenia potrzebna nam będzie biała kapusta, którą należy wstępnie poszatkować w cienkie, nie za długie paski. Następnie możemy układać kapustę w formie kilkucentymetrowych warstw, gdzie każdą warstwę z osobna przysypuje się solą i mocno przyciska, aby była zwarta. Istotne jest również posiadanie odpowiedniego naczynia do kiszenia kapusty. Beczka lub słoik mogą być tutaj niezbędne. Po ułożeniu wszystkich warstw należy zadbać o wieko. Kapusta powinna się kisić pod zamknięciem przez kilkanaście dni w temperaturze 10 stopni. Wówczas puszczają soki i zaczyna przebiegać proces fermentacji, gdzie cukry rozkładają się na kwas mlekowy.

Kuchenna mandolina do warzyw

Krojenie i szatkowanie warzyw powinno przebiegać przede wszystkim szybko i bezpiecznie. Tradycyjny nóż nie zawsze spełnia te kryteria. Wówczas na ratunek przychodzi mandolina kuchenna do krojenia i szatkowania warzyw. Za pomocą tego narzędzia jesteśmy w stanie odpowiednio poszatkować białą kapustę do przygotowania kiszonej odpowiedniczki, ale także inne warzywa i owoce, które na co dzień wykorzystujemy w naszej kuchni. Mandolina do warzyw z pewnością ułatwi nam przygotowanie wielu sałatek i surówek na różne okazje. Dowiedz się więcej o profesjonalnych akcesoriach kuchennych za pośrednictwem naszego sklepu internetowego – https://borner.pl/kategoria-produktu/akcesoria-kuchenne/v-hebel/. Mandolina kuchenna do warzyw dostępna w zestawach z wymiennymi ostrzami ze stali chirurgicznej i uchwytem do trzymania warzyw.