krem z pomidorów

Sezon na kremy warzywne rozpoczęty. Te pomysły musisz koniecznie wypróbować!

Zupa krem nie należy do tradycji polskiej kuchni. Można jednak śmiało stwierdzić, że została przyjęta do naszego jesienno-zimowego menu na stałe. Chłodna aura na zewnątrz sprawia, że ciepła zupa jest jedną z bardziej potrzebnych potraw w sezonie. Zupy są bogate w składniki odżywcze ze względu na warzywa, które się w nich znajdują. Kremy z kolei to idealna alternatywa dla naszej pomidorowej, ogórkowej czy jarzynowej. Sprawdźmy kilka pomysłów na krem z warzyw, który być może zagości także na Twoim stole. 

Krem z pora – zupa ta już od kilku sezonów robi furorę u wielu rodzin. Powodem tego jest nie tylko wyśmienity smak, ale także wartości odżywcze jakie zawiera. Zacznijmy od początku. Odpowiednio poszatkowanego w piórka pora należy wrzucić na patelnię i chwile podsmażać. W międzyczasie możemy przygotować także inne warzywa do krojenia w kostkę (2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 cebula). Bulion czy wywar powinien zostać przygotowany nieco wcześniej. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa do gotującego się bulionu i tym samym czekamy, aż wszystko zmięknie. Dla podkręcenia smaku dodajemy przyprawy i koniecznie curry. Jest to dodatek, który nadaje kremowi wyjątkowy aromat. Na koniec wszystko zblendować. Tradycyjnie krem możemy podawać z grzankami. Do miski możemy dodać łyżkę śmietany 30% i posypać z wierzchu pietruszką.

Krem z pomidorów – jest prawdopodobnie najbardziej popularny krem z wszystkich. Smak z pewnością jest bardziej intensywny od naszej klasycznej pomidorowej. Podobnie jak przy przygotowaniu wszystkich kremów, należy utworzyć bazę czyli wywar. Może być na rosole lub bulionie warzywnym. Pomidory należy pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię na rozgrzanym maśle z czosnkiem. Do zagęszczenia kremu możemy wykorzystać także ziemniaki (1 sztuka wystarczy) i 1 cebulę. Gotowe warzywa możemy wrzucić do wywaru. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem, oregano i bazylią. Ostatnim etapem jest oczywiście blendowanie zupy na krem. Możemy ją podawać podobnie jak krem z pora w misce z łyżką śmietany i grzankami. Taka zupa z pewnością będzie często gościć na naszych stołach w sezonie jesienno-zimowym.

Jakie narzędzie będzie najlepsze do przygotowania kremów? Szatkownica do warzyw może się przydać

Przygotowanie kremu nie jest skomplikowane, za to może być czasochłonne. Pokrojenie wszystkich warzyw tradycyjnym nożem może trwać wieki. Dzięki szatkownicy do warzyw ten proces będzie znacznie krótszy. Szatkownica kuchenna Borner to idealne rozwiązanie dla miłośników gotowania. Jest ona poręczna i prosta w obsłudze. Jej ostrza nigdy nie zawodzą. Postaw na sprawdzone rozwiązania w kuchni i wybierz szatkownicę do warzyw w ofercie sklepu online Borner.