młoda kapusta

Młoda kapusta na obiad? Oto nasze propozycje

Obiad to najbardziej wyczekiwany posiłek dnia. Dania na ciepło smakują z reguły o wiele lepiej i są znacznie pożywniejsze i bardziej kaloryczne niż śniadania. To właściwie zasługa naszych tradycji kulinarnych. Wydaje nam się jednak, że większość z nas po prostu przepada za naszymi potrawami. Pierogi, gołąbki, schabowe – jak tu tego nie lubić. Młoda kapusta to z kolei idealne warzywo, z którego możemy stworzyć idealną surówkę na ciepło, jak i osobną potrawę. W naszej kulturze utarło się jadać młodą kapustę do obiadu. Sprawdźmy zatem jak ją przygotować prawidłowo i co jeszcze możemy z niej zrobić.

młoda kapusta

Idealny przepis na młodą kapustę z koperkiem

Na młodą kapustę możemy trafić jedynie w sezonie letnim. Podobnie jak z młodymi ziemniakami. Kapusta jest dostępna najczęściej w okresie od maja do końca sierpnia. Przepisów na kapustę do obiadu znajdziemy wiele. Tyle samo jest również kombinacji. Możemy dobrać dodatkowo – skwarki, koperek, a nawet cebulę. Na zasmażce i bez. To w dużej mierze zależy od naszych preferencji. My jednak polecamy ten rodzaj kapusty na bogato. Na początku należy dokładnie pokroić kapustę. Do tego niezbędna nam będzie szatkownica do warzyw. Jest to narzędzie, które z pewnością lepiej się sprawdzi niż tradycyjny nóż (szatkownicę kuchenną możemy znaleźć w ofercie sklepu Borner – https://borner.pl/). Szatkowanie kapusty zajmie nam chwilę. Następnie przygotowujemy duży garnek i rozgrzewamy masło. W trakcie duszenia się kapusty możemy przygotować skwarki i pokroić koperek. Dla osób mniej dbających o linię polecamy zasmażkę, którą robi się oczywiście na mące. Dzięki temu nasza młoda kapusta nabierze gęstości. Po uduszeniu kapusty dodajemy wszystkie składniki, mieszamy i gotowe. Ważne, aby nie przegotować kapusty, ponieważ zrobi się z niej papka.

Młoda kapusta z czerwoną fasolą?

Jest to przepis, którym z pewnością zaskoczysz niejednego gościa. Idealne danie na ciepło na różnego rodzaju okazje. Młodą kapustę poszatkuj i uduś ją jak w przypadku poprzedniej. Dodatkowo podsmaż pokrojoną w półksiężyce kiełbasę na patelni. Kiedy kapusta zacznie robić się już miękka, dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego i przypraw do smaku. Dorzuć czerwoną fasolę i podsmażoną kiełbasę. Gotowe danie z pewnością zawróci Ci w głowie. Prawdziwa uczta za kilkanaście złotych. Czas przygotowania to mniej więcej godzina. Zaskocz swoich znajomych i rodzinę i przygotuj coś nowego. Młoda kapusta z fasolą i kiełbasą to prawdziwy hit. Do przygotowania zalecamy oczywiście naszą szatkownicę do warzyw.