cebula

Syrop z cebuli: jak najłatwiej przygotować skuteczne domowe lekarstwo

Jesień i zima to okres w roku w którym jesteśmy najbardziej podatni na różnego rodzaju przeziębienia i infekcje. Wielu z nas nie lubi faszerować się lekami z apteki i stawia przede wszystkim na naturalne i domowe sposoby zapobiegania różnym chorobom. Jednym z najlepszych sposobów na wzmocnienie odporności w okresie przeziębień i grypy jest znany pewnie wielu osobom jeszcze z dzieciństwa syrop z cebuli.

cebulaCebula – naturalny antybiotyk

Cebula używana jest w domach w celach typowo kulinarnych niemal codziennie, a jej zadaniem w większości jest wzbogacanie smaku potraw. Mało kto jednak docenia jej lecznicze właściwości, które przecież znane i wykorzystywane były przez nasze babcie, prababcie i wiele wiele pokoleń wstecz. Cebula zawiera przede wszystkim substancje bakteriobójcze i przeciwwirusowe, które szczególnie istotne są w przypadku chorób i przeziębień. Pod jej łuskami znajdują się takie minerały jak magnez, cynk, fosfor, siarka, czy krzem. Zarówno te minerały, jak i zawartość witaminy C skutecznie podnoszą odporność organizmu oraz przeciwdziałają już rozwijającym się chorobom.

Prócz ogólnych zalet syropu z cebuli wynikających z jej naturalnych substancji ten specyfik pomoże oczyścić drogi oddechowe. Syrop działa wykrztuśnie i pomaga rozrzedzić zalegającą wydzielinę – dlatego też lepiej stosować syrop w ciągu dnia, a unikać spożywanie go na noc.

Syrop z cebuli – najlepsze przepisy

Podstawowym składnikiem syropu jest oczywiście cebula i cukier (bądź jego zamiennik np. w postaci miodu). Po przygotowaniu syropu można go przechowywać w lodówce około tygodnia, dlatego najlepiej przygotowywać go częściej, ale w mniejszych porcjach. Syrop można dodatkowo wzbogacić czosnkiem, który tak samo posiada właściwości bakteriobójcze, sokiem z cytryny lub świeżym imbirem (oba bogate w witaminę C).

szatkownica do warzyw HebelSprawdzone i najprostsze sposoby na przygotowanie syropu

Przygotowanie syropu z cebuli jest niezwykle proste. W zależności od składników, na jakie się zdecydujemy, najpierw należy je odpowiednio przygotować. Cebulę należy obrać z zewnętrznych łusek, a następnie poszatkować na plastry. Nie polecamy siekać cebuli w drobną kostkę, ponieważ korzystanie z klarownej wersji syropu będzie zdecydowanie utrudnione. Najszybszym sposobem na przygotowanie cebuli będzie poszatkowanie jej jedną z szatkownic do warzyw Borner Hebel V5 lub Borner Hebel V6, całość zajmie zaledwie kilka chwil. Będzie to zatem szczególnie ważny atut, jeśli krojenie cebuli i związane z tym niedogodności dotychczas powstrzymywały was przed przygotowaniem syropu. Dodatkowo w szatkownicach Borner możemy łatwo wybrać grubość plastrów za pomocą odpowiednich wkładek z nożami, pokroimy więc warzywo w taki sposób, jak tylko chcemy. Szatkownica do warzyw Hebel jest najlepszym sposobem na uzyskanie wartościowo pokrojonych plastrów bez utraty najważniejszych składników, w tym witamin. Jeśli chcemy wzbogacić miksturę dodatkowymi składnikami, to np. w przypadku czosnku należy go obrać ze skórki i przecisnąć, np. za pomocą ręcznego wyciskacza do czosnku Mr. Garlic marki Borner, by wydobyć z niego jak najwięcej soku. Świeży korzeń imbiru należy wpierw obrać (np. pomocą obierają prostego lub obieraka Multiline), a następnie pokroić w plasterki szatkownicą Borner. Zamiast plasterków cytryny lepiej jest wycisnąć z niej sok w specjalnej wytłaczarce do soków.

Po przygotowaniu warzyw samo zrobienie syropu jest już tylko formalnością. Pokrojoną cebulę (oraz wszystkie dodatkowe składniki, na jakie się zdecydujemy) wystarczy ułożyć np. w słoiczku lub innym naczyniu z przykryciem, przesypując każdą kolejną warstwę cukrem lub miodem. Po zapełnieniu naczynia całość należy zalać sokiem z cytryny i zostawić w temperaturze pokojowej, nie zamykając szczelnie. Już po kilku godzinach cebula zacznie puszczać sok. Po kilkunastu godzinach od przygotowania syrop należy zamknąć i schować do lodówki. Najlepsze właściwości syrop uzyska po około 24 do 48 godzin od przygotowania.